Cursisten aan het woord

– IK BEN GEEN LERAAR. ALLEEN EEN MEDEREIZIGER AAN WIE JE DE WEG HEBT GEVRAAGD –

– IK WEES VOORUIT – ZOWEL VOOR MEZELF ALS VOOR JOU –

George Bernard Shaw
EEF DE HOUWER
Ik ben een fervent theedrinker en droom al enkele jaren van mijn eigen theebar. Door enkele losse theeworkshops te volgen (ondermeer bij Robin), ontdekte ik al snel dat de theewereld immens groot was en er nog zoveel te leren viel. Robin zijn rust en vakkennis overtuigden me om de jaaropleiding theesommelier bij hem te volgen. Wat een fantastisch jaar was dat! Eind 2020 startten we met zijn vijven aan de cursus. De maandelijkse lessen waren een lichtpuntje in het zware coronatijdperk. Elke les was telkens nauwgezet voorbereid: een gedetailleerde reader, een gezellige locatie, een gezonde lunch met versgemaakte soep, een verzorgde presentatie op een scherm, enz. Wat Robin uniek maakt in de theewereld is dat hij niet merkgebonden is. Hierdoor hebben we theeën van verschillende theeleveranciers en boeren leren kennen. Zeer handig wanneer je zelf in de theebusiness wil stappen. Deze cursus heeft me zoveel opgeleverd: een nog grotere passie voor thee, vriendschap en een geloof in mijzelf om met thee aan de slag te gaan. Een echte aanrader dus!
KELLY VANTORRE
Kelly Vantorre theesommelier
Na alle workshops gevolgd te hebben in Brugge en toch wat getwijfel, waagde ik de stap en schreef ik me in voor de opleiding Theesommelier. Die twijfel bleek achteraf nergens voor nodig. Met open vizier, veel opgedane kennis en nog meer interesse in thee studeerde ik af. Robin is een fantastische gastheer en neemt je stap voor stap mee op ‘theereis’. Zijn expertise is ongezien.  Elke les worden meerdere thee’s gezet en geproefd en je wordt aangemoedigd om te benoemen wat je proeft, alles is OK, niets is fout. Je leert over de verschillende zetmethodes, wordt ingewijd in de factoren die het theeblad kunnen beïnvloeden (klimaat, schaduw, terroir, bemesting, hoogte, …) en wat de invloed daarvan is op de smaak. Nooit gedacht dat over thee zoveel te leren viel. De opleiding was in Brussel – daar had ik eerst niet op gerekend. Maar dat viel zeer goed mee. Het is wat je ervan maakt. Ik startte de lesdag met een korte wandeling waardoor ik Brussel leerde kennen en appreciëren. Nog vóór de les even snuisteren op de markt of genieten van een koffie werd snel een nieuwe leuke gewoonte.
BUTCH BAGUET
Voor ik aan de opleiding ‘theesommelier’ begon was ik al een thee drinker. Ik wou meer weten over thee en ging op zoek naar een leuke cursus. Zo kwam ik bij Thee Academie Vlaanderen terecht. Robin nam ons mee in een prachtig verhaal. Al snel ontdekte ik dat ik eigenlijk maar weinig over thee wist. Een volledig nieuw pallet aan smaken en geuren, en andere nieuwe begrippen zoals aroma, flavor en mondgevoel, kwamen op mij af. De honger om nog meer bij te leren over deze prachtige theewereld groeide alleen maar. Na de basisopleiding stapte ik in de vervolgopleiding ‘thee en foodpairing’. Mocht je nog twijfelen, dan kan ik je Thee Academie Vlaanderen zeker aanbevelen. Je leert er bovendien heel fijne mensen kennen en het groepsgevoel is zo fantastisch om mee te maken.
ELS PETERS

Ik begon met de opleiding theesommelier om klanten beter te kunnen adviseren bij de aankoop van thee in mijn winkel Kwizien. Maar ik ontdekte dat er veel meer over thee te leren viel. En dat er zoveel pure smaken en soorten uit diverse regio’s aan bod kwamen. Het is een boeiende cursus doorheen de theelanden die door Robin met heel veel vakkennis en passie gebracht wordt. Dat ik ook de cursus tea & foodpairing volgde, was een logisch gevolg gezien koken al jaren mijn passie is. Nu weet ik perfect hoe ik thee als wijnvervanger bij een smaakvolle maaltijd kan serveren.

JOHAN PENSON
Zonder voorkennis, zonder ervaring maar met heel veel nieuwsgierigheid ging ik aan de slag met de opleiding 'Theesommelier' van Robin Boels bij Theeacademie Vlaanderen. Mijn kennis groeide, mijn ervaring dikte aan en mijn nieuwsgierigheid raakte maar niet getemperd door de ontzettend boeiende manier van lesgeven over de wereld van Thee. Een nieuw tijdperk ging voor mij van start. De persoonlijke aandacht die Robin voorziet in de kleine maar met zorg samengestelde groep zorgt ervoor dat het een opleiding op maat is waarbij er tevens veel van de collega's onderling wordt geleerd. Nu kan ik onderbouwd een theeselectie maken, klaarzetten en die met fierheid delen met anderen. Dit is een zeer fijn resultaat dat mijn verwachting sterk overtreft! Ik blijf dan ook met veel plezier terugdenken aan de opleiding en kan ze alleen maar aanraden.
GIANNI DEBEUF
Gianni Debeuf theesommelier

Wie een gids zoekt in de ontzettend wijde wereld van thee kan niet om Theeacademie Vlaanderen heen. In een opbouwende en gestructureerde opleiding effent Robin het pad naar kennis en kunde. Robin staat tussen zijn studenten en neemt hen mee op wereldreis, met geur en smaak als kompas. Van de krachtige Afrikaanse theeën, over de gestoomde sereniteit van Japan tot de oorsprong van thee in China. Of het nu je passie of carrière is, voor je 't weet spreek ook jij de taal van thee en ben je thuis in de wereld ervan.

TANIA ROEGIS
Ik was geen theedrinker. Maar na mijn opleiding Sommelier Conseil kwam per toeval ook thee op mijn pad. Ik was verrast door de vele gelijkenissen tussen wijn en thee. Beide zijn terroir producten met een eigen verhaal waarvan je ten volle moet genieten. In de Thee Academie bij Robin werd ik ondergedompeld in de heerlijke wereld van de thee. Telkens keek ik uit naar de volgende les. Nieuwsgierig naar een nieuwe theesoort of thee regio. Uren naar Robin luisteren was boeiend, zelfs rustgevend. Anderzijds kregen wij in onze kleine groep altijd de kans om onze mening, feedback te geven. Er ontstonden zelfs vriendschappen. Zonder enige twijfel startte ik ook de vervolgopleiding Tea & Food. Als sommelier geef ik in onze zaak nu ook mijn klanten het nodige advies in hun zoektocht naar een passende wijn of thee bij een gerecht of gelegenheid. Ik zou de opleiding zo opnieuw doen …
MOHAMED BOUHADAN
Ik was al even bezig met thee en had contacten met mensen die over veel theekennis beschikten.
Omdat de kennis en de visie bij deze theemeesters zich vooral in één vijver afspeelde, zocht ik iets meer neutraal en mondiaals zonder in een bepaalde richting geduwd te worden.
En dit vond ik gelukkig bij Robin Boels. Hij is professioneel en neemt je gepassioneerd mee in het verhaal van thee in het algemeen. De cursus geeft je een perfecte uitgebalanseerde basis om uw eigen weg in de wereld van thee verder uit te bouwen. Zijn warme persoonlijkheid maakt hem automatisch een vriend. Je kan altijd bij hem terecht met vragen en om raad.
ANNABELLE MAES

Als Japanologe kwam thee via syllabi en de gastvrijheid in het land van de rijzende zon zelf mijn pad binnengeslopen. Thee werd een niet te stuiten passie waar het hart van vol was. Zo hoorde ik van een vriend (Tyas H.) uit Japan over de theegoeroe Robin Boels. Ik besloot mijn nieuwsgierigheid te goed te doen en volgde zijn opleiding. Robin is uiterst professioneel, wetenschappelijk en objectief in zijn aanpak, wat voor mij een verademing, geruststelling en een ware bron van inspiratie is. Robin staat ook steeds paraat met advies en goede zorgen, waardoor je het gevoel krijgt er thuis te komen. Ik ben dankbaar dat deze reis mogelijk was in nare tijden van pandemie.

TOM REINHARD
Tom Reinhard theesommelier

Ik keek elke maand reikhalzend uit naar de dag dat we, een geweldige groep mensen, professionelen en liefhebbers, opnieuw samen kwamen om te ontdekken, te proeven, en te luisteren naar een gepassioneerde Robin. De opleiding die ik genoten heb bij Robin en Thee Academie Vlaanderen overtrof al mijn verwachtingen. Als een echte gids laat hij je ontzettend veel aspecten van thee zelf ontdekken, van zetmethodes tot smaakprofielen tot … en motiveert hij je om zelf een eigen weg te zoeken in de gigantische wereld van de thee en om deze passie te delen met iedereen.

RUTH CATTOIR

Ik ben een theedrinker, al altijd geweest en voelde de nood om mijn kennis over thee te verruimen. De opleiding tot theesommelier aan Thee Academie Vlaanderen kwam als geroepen. Robin deelde met veel passie zijn kennis over de thee en het theezetten waardoor mijn liefde voor thee na elke les groter werd. De theewereld is een verhaal geworden dat ik niet meer kan loslaten waardoor ik als theesommelier in bijberoep ben gestart met mijn ‘Theehuis Pluk’. Ik ben Robin enorm dankbaar voor deze professionele opleiding. Het is een echte aanrader!

JOKE CAPPOEN

Een gelukzalig gevoel, een glimlach op het gezicht, een gedeelde passie en een onvergetelijke ervaring met thee – zo blik ik terug op de opleiding tot theesommelier aan Thee Academie Vlaanderen. Robin heeft ons meegenomen op een boeiende thee-reis en leerde ons allerlei soorten smaken, geuren en kleuren ontdekken waardoor mijn passie voor thee meer en meer groeide. Hij gidste ons met al zijn kennis en ervaring doorheen de wondere wereld van thee. Dankzij deze opleiding heb ik mijn passie tot leven kunnen brengen en ben ik nu gestart als theesommelier met Té. Een echte aanrader!

DIRK DEMEYERE
Dirk Demeyere theesommelier

Als verloskundige hielp Robin het camellia-sinensis-kind in mij baren. Als goeroe zegende hij mij in zijn gong fu cha-tempel en als theemissionaris wist hij mij te bekeren en besprenkelde hij mij kwistig met gewijd oolongwater. Robin verdient het opgenomen te worden in de orde van de Chinese gulden draak.

INGE HUYBRECHTS

Ik was al jaren in de ban van thee, maar wilde veel meer dan enkel thee drinken. En dat 'meer' heb ik mogen ervaren tijdens de boeiende opleiding tot theesommelier aan Thee Academie Vlaanderen. Robin, die zelf begeesterd is door thee, was niet alleen mijn leraar, maar ook mijn mentor. Hij heeft me laten proeven, ruiken, voelen, ontdekken, verwonderd staan. Mijn passie voor thee werd alsmaar groter. En die passie wil ik nu graag delen met anderen.

KELLY MEEUS

Dankzij de deskundige begeleiding van Robin is mijn theewereld helemaal open gebloeid. Nieuwe geuren, kleuren en smaken ontdekken is een deel van mijn dagelijkse leven geworden. Deze kwalitatieve opleiding, ja.. er moet gestudeerd worden, is tot in de puntjes verzorgd. Robin laat niets aan het toeval over. Het afgelopen jaar heeft me zoveel gebracht, mooie avonturen, nieuwe ontdekkingen, maar ook vriendschap. Het is zoveel meer dan gewoon een opleiding. Voor mij is het een aanrader en ik zou onmiddellijk opnieuw starten. Klassewerk!

ELKE BERTENS

Via mijn job kom ik dagelijks in contact met mensen die gepassioneerd bezig zijn met thee, steeds meer groeide mijn interesse en wilde ik me nog meer gaan verdiepen. Ik kwam in contact met Robin en Thee Academie Vlaanderen via een workshop. Vol enthousiasme zijn we nu samen op pad in de boeiende, wondere wereld van thee!

KLAAS VAN DE CRUYS
Klaas Van de Cruys theesommelier

Passie … Wanneer onthult de passie zich? Kiezen wij haar of kiest zij voor ons? Sinds een drietal jaar stond er op mijn ‘to do’ lijstje:‘cursus thee volgen’. Het bleef echter op de achtergrond. Met de jaren werd het gevoel om iets met thee te doen dwingender. Een afspraak met Robin Boels van de Vlaamse Thee Academie geregeld. Toen kwam het binnen. Het sijpelde niet rustig binnen. Het leek wel een Tsunami. Thee brengt alles samen waar ik van hou: reizen, China, Chinees, spiritualiteit, natuur, koken, … zoals het ook mensen samen brengt. Hier wil ik mij in verdiepen. Mij laten overspoelen door zijn diversiteit en mij laten ontroeren door zijn complexheid. Volgens mij kiest de passie ons op het juiste moment en ik ben zeer dankbaar dat ik dit avontuur mag aangaan !

MARTINE PUYLAERT

Passie voor thee, liefde voor een dagelijks kwaliteitsmoment en de ambitie om deze sensatie te delen met anderen, dit heb ik op zak. Ik stap als groentje in de wereld van de theesommelier. Het is schitterend hoe Robin als meester theesommelier in de Thee Academie zijn kennis over thee, over het zetten van thee, over bewust omgaan met smaken, kleuren en geuren, over foodpairing en nog meer thee-avonturen met ons wil delen. Hij heet ons oprecht welkom in het verhaal van thee.

GREET HUYBRECHTS
Na de heel boeiende en kwaliteitsvolle opleiding tot theesommelier aan Thee Academie Vlaanderen was er goesting naar meer. Met de vervolgcursus thee@food dompelt Robin je met passie onder in een wereld vol smaken, geuren en kleuren. Hij leert je hoe thee te combineren met kaas en chocolade, welke thee bij welk gerecht past, koken met thee, ... Hij is een schitterende gids in de prachtige wereld van de thee!
CAROL BAILLEUL

Deze jaaropleiding deed mijn reeds bestaande liefde voor thee openbloeien tot een ware passie waar ik me meer en meer in wil verdiepen. Deze opleiding biedt de perfecte balans tussen kennis verwerven en proeven. Het wekte in mij een diep respect op voor het product thee en gaf mij zo de stimulans om deze kennis met zoveel mogelijk mensen te delen.

JOZEFIEN MUYLLE

 Robin Boels stelde een prachtige opleiding samen. De combinatie van degelijke informatie en theorie met heel veel thee proeven en toegepaste oefeningen voor sommeliers maakt de opleiding zeer compleet. Robin besteedt heel veel zorg aan de opleiding, hij is professioneel, gepassioneerd en door zijn warme persoonlijkheid voel je je meteen thuis.