Blog

26 mei 2017

The tea growers of Fin Ho – Vietnam

De wijze bejaarde vrouw inspireert. De fonkeling in haar ogen, terwijl ze voorzichtig aan haar kopje thee nipt, maakt me erg nieuwsgierig. Zij ziet haar kopje thee als een natuurlijk medicijn. Ik ben vooral benieuwd naar de smaken en de aroma’s die de theeblaadjes mij zullen brengen.

De Red Dzao, een etnische groep die leeft in het berggebied in het uiterste noorden van Vietnam, klimmen in oude theebomen om er zorgvuldig de theebladeren met de hand te plukken. Van deze theebomen, allen van de assamica-variëteit van de Camellia Sinensis, worden zowel witte, groene als rode thee gemaakt. Een traditie die generatie op generatie werd doorgegeven. De Red Dzao gemeenschap van de Fin Ho coöperatieve bestaat uit een 45-tal families die in kleine dorpen wonen in de hogergelegen gebieden van de Ha Diang provincie. Er wordt drie tot vier keer per jaar geoogst en alle theeën die zij produceren zijn, sinds de lente van 2016, als organisch gecertificeerd.
De theeën werden gezet met mineraalarm water om de aroma’s maximaal tot hun recht te laten komen.
Graag deel ik met jullie hun unieke smaken.

Print

Witte thee

De bladknoppen van deze Vietnamese ‘Silver Needle’ hebben een mooie verschijning. Ze zien zilverwit-groen van kleur en zijn bedekt met fijne donshaartjes. Ze zijn lang, groot en geuren zoet met een duidelijke hint naar rokerig hout en hooi op een warme zomeravond. De infusie heeft een lichtgele kleur en geurt uitermate zoet en fruitig. Een mooie melange van groene meloenschil, rijpe abrikoos, lychee, honing en komkommer. De smaak is aangenaam zoet, fruitig, maar herbergt ook iets ‘wild groens’ dat doet denken aan een jonge sheng pu-erh. Dit alles gevolgd door een volle zoete nasmaak. Er vallen geen bitters te bespeuren en ook astringentie blijft uit. Kortom een unieke thee die ongetwijfeld ook heel lekker is als je hem ‘coldbrew’ zet.

Zetadvies: 12 gram/liter  –   80°C   –  3 minuten 

Groene thee

template 3De groengrijze theebladeren zijn groot en met de hand, tot grote krullen, gerold. Voor deze thee werden de bladknoppen met 1 tot 3 bladeren geplukt. De geur van het droge blad is heel complex. Eerst komt er het zilte en het zoute van de zee, daarna geuren de droge blaadjes naar hooi, droog hout, rauwe wortelen, zoete mais en vooral naar granen zoals gierst. Even gingen mijn gedachten naar mout en bier. De geur heeft zelfs iets dierlijks en een metaalachtige toets. De infusie is geelgroen van kleur. De geur doet onmiddellijk denken aan een notige Chinese Long Jing. De smaak is zoet en vegetaal met een duidelijke hint naar kastanje en beukennootjes. Ook de nasmaak is verrassend zoet, aangevuld met een licht bittertje en een matig, weinig storend, astringent mondgevoel. Het natte blad geurt naar warme erwtjes.

Zetadvies: 12 gram/liter  –   75°C   –  2 minuten

Pai Hao thee

template 3Deze Pai Hao werd gemaakt van, in de vroege lente, geplukte theebladeren. Voor deze first flush werden slechts de bladknop en één blad geplukt. Men doet dit in de vroege morgen, na een periode van, ten minste drie dagen, koel en droog weer. Alhoewel het droge blad veel wit-harige buds bevat (bai hao) gaat het hier om een ‘rode’ thee. De met de hand gerolde bladeren, zien zwart met grote witte tips. Ze geuren naar warm fruit met tonen van leer, met een licht rokerige toets. De infusie kleurt oker en verspreidt een heerlijk zoet-fruitige geur, met een vleugje citrus. Bij afkoeling komen warme appeltjes en honing tevoorschijn. Ook de smaak is aangenaam zoet en fruitig. Alhoewel licht drogend op de tong, vallen er geen bitters te bespeuren. Een hogere watertemperatuur (95°C) deed het droog mondgevoel merkelijk toenemen. Een fruitige, elegante thee met een aangenaam en lang aanhoudende zoete nasmaak. Ook heerlijk om aan het lege kopje te ruiken.
Zetadvies: 12 gram/liter  –  80°C  –   2 minuten

Rode thee

Gekrulde theebladeren met een enkele golden tip. De geur is eerst moutig, maar naderhand komt ook de zoetfruitige geur van rozijnen met een melkchocolade-toets tevoorschijn. De helder amberkleurige infusie geurt naar zoet fruit met honing. Het doet me denken aan warme konfituur. De thee is moutig en smaakt vol zoet en geeft een matig, weinig storende astringentie op de tong. Een verkwikkende zwarte thee die veel gemeen heeft met een Golden Yunnan.
Zetadvies: 12 gram/liter   –  95°C   –   2 minuten

Premium rode thee

Een mengeling van mooie donkere gerolde theebladeren en talrijke golden buds. Het droge blad geurt sterk naar hout en fruit compote met een zweem van caramel. De zeer fruitige infusie geurt naar warme appeltjes en pruimen, met een hint naar rozenhout. Ook in de smaak is er een overvloed aan fruit met een toets van honing, vanille en caramel. Van astringentie is er geen sprake en de aangename zoetheid van deze thee blijft minutenlang in de mond hangen.
Zetadvies: 12 gram/liter  –   95°C  –   2 minuten

IMG_8210

finhotea.com
adya.bio/vietnam-tea/

thee