10 feb 2014

Groene opkikker

Thee is hip, hot en mag ook zonder schroom koud gedronken worden. Alsmaar meer mensen vinden hun weg naar deze veelzijdige drank met zijn grote verscheidenheid aan smaken, geuren en heilzame effecten. Thee is lekker, dorstlessend en al naargelang de soort ontspannend of juist opwekkend. Een kopje groene thee staat garant voor een gezonde, evenwichtige energiekick.

Robin Boels, winnaar van het Dutch Tea Championship in 2012, leidt de Vlaamse Thee Academie, waar hij al enkele jaren zijn passie voor thee deelt via workshops, proeverijen en recent ook opleidingen. Als gecertifieerd theesommelier blijft hij het een uitdaging vinden om steeds weer het beste uit de theeblaadjes naar boven te halen.

De ene zweert bij thee om te ontspannen, de andere drinkt het als opkikker.

Hoe haal je een gezonde dosis energie uit een kopje thee?

“Daarbij moet je het verschil maken tussen infusies en echte thee. Echte thee bevat, net zoals koffie, chocolade en ook de meeste energiedrankjes, cafeïne. De ene thee al meer dan de andere, maar het is dit opwekkende ingrediënt dat voor de opkikker zorgt.”

Als dat opwekkend element hetzelfde is, wat maakt thee dan gezonder dan zo’n energiedrankje?

“Dat heeft te maken met de andere stoffen die thee bevat. Neem bijvoorbeeld groene thee. Die bevat inderdaad cafeïne, maar is ook rijk aan aminozuren, vitamines, mineralen en antioxidanten. Het is die combinatie die maakt dat een kopje groene thee niet die heftige maar korte energieboost geeft die je bijvoorbeeld uit een espresso puurt, maar eerder een langdurige focus zonder dat opgejaagde of nerveuze gevoel dat een teveel aan koffie wel eens oproept. Daarom kan ik studenten ook aanraden om voor groene thee in plaats van liters koffie te kiezen. Je blijft er immers alert bij en je wordt er niet nog eens extra zenuwachtig van.”

Er zijn vele soorten groene thee, welke kan je aanraden?

“Ik denk bijvoorbeeld aan Matcha dat is een Japanse poedervormige groene thee. De theeplant wordt gedurende de laatste drie tot vier weken voor de oogst overschaduwd. Dat stimuleert de bladgroenproductie wat op zijn beurt weer een krachtiger maar minder bittere en dus aangenamere smaak oplevert. Om zijn intens groene kleur te behouden worden de geplukte bladeren vervolgens gestoomd en daarna tot poeder verpulverd. Door aan dat poeder water van zestig à zeventig graden toe te voegen en zachtjes op te kloppen tot het licht schuimt, drink je uiteindelijk elk onderdeel van de plant in plaats van een aftreksel.“

Dat heeft allemaal natuurlijk wat meer voeten in de aarde dan een kopje espresso zetten.

“Klopt, maar veel langer dan het traditionele kopje thee neemt het niet in beslag. Het is een kwestie van de handeling in de vingers te krijgen. Een handeling die tegenwoordig best hip is als je ziet hoeveel koffiezaken een sierlijk gepresenteerde matcha of zelfs een matcha latte aanbieden.“

Verscheen in Mediazine België februari 2014

 

Schermafbeelding 2015-02-09 om 00.12.38

Schermafbeelding 2015-02-09 om 00.12.54 (1)

thee