12 jan 2014

Week van de Smaak

Terugblik op de theesommelier-sessie met Robin Boels

Wist je dat we in de Garve een primeur in huis haalden ? Niemand minder dan Robin Boels, één van de eerste Vlaamse theesommeliers, introduceerde ons op 19 november in de wereld van de pure originetheeën. We staken enorm veel op van deze leerrijke avond.
We leerden er onder meer dat thee een hoogwaardige kwaliteit heeft als er ‘buds’, dit zijn de uitlopers van toekomstige blaadjes, in steken. Dat thee in een vochtig en warm klimaat en best hoog in de bergen geteeld wordt. Dat het productieproces heel verschillend is naargelang de theeklasse. Dat men de theeblaadjes eerst in de zon of in droogtrommels laat verwelken. Dat men door de thee te wokken of te stomen het oxidatieproces doet stoppen en zo groene thee bekomt. Dat witte thee genoemd wordt naar de witte haartjes die op de ‘buds’ staan, en omwille van de bleke kleur van de klaargemaakte thee. Dat zwarte thee 100% geoxideerd is. En dat de geproduceerde Oolong thee ergens tussen groene en zwarte thee in zit. Dat leidingwater de smaak van de thee naar beneden haalt, terwijl  bronwater met een lage droogrest een mooiere kleur en een veel betere smaak oplevert. Dat je, bij het trekken van thee, best niet roert in het water en bij het verwijderen van het theezakje met je lepeltje dit zakje zeker niet mag afsnoeren, omdat dan ook de minder lekkere bitterstoffen kunnen vrijkomen. Dat ons befaamd thee-ei zeer decoratief kan ogen, maar eigenlijk niet zo functioneel of optimaal is. Dat je een veel beter effect krijgt als je de theeblaadjes los in het water of in een theefilter laat trekken. Dat je witte en groene thee op een lagere temperatuur dan zwarte thee zet; met andere woorden als je het water gekookt hebt, dit best eerst een vijftal minuutjes laat afkoelen. Dat je thee nooit langer dan 2-3 minuten moet laten trekken en dat je gemiddeld een 12 gr thee voor elke liter thee nodig hebt. Dat bij een traditionele Chinese theeceremonie, de bereide thee eveneens over de Buddha en de kikker met geldstuk in de mond wordt gegoten om het psychisch en materiaal welzijn van de drinker in evenwicht te houden. Dat Chinese thee in hun productie of op hun labels niet overal even streng gecontroleerd wordt , maar dat de controle op pesticiden, en al of niet biologisch zijn van een thee, in Europa streng gecontroleerd wordt.
De meeste opgedane kennis kon achteraf nog eens nagebladerd worden in de ontvangen theesyllabus.  En bij het proeven kon iedereen individueel en naar eigen smaak, zijn eigen theeproefkaart invullen. We rondden deze info-avond af met een lekker kopje “Garve-thee”, een lekkere Japanse sencha-thee van uitstekende kwaliteit.  Ook de bijpassende hapjes zoals een stukje kaas, een stukje fondantchocolade of een cupcake deden ons enkele introductiestappen in de foodparing zetten.
Kortom, Robin bezorgde ons een avond boordevol informatie om niet snel te vergeten.

Verscheen in Buurtkrant Sint Jozef Brugge december 2013

Schermafbeelding 2015-02-10 om 22.21.52

Schermafbeelding 2015-02-10 om 22.22.36

thee