Blog

16 dec 2013

Groene thee gezonder dan zwarte thee ?

Robin Boels, theesommelier  Thee Academie Vlaanderen:

“Groene en zwarte thee zijn afkomstig van dezelfde plant, de Camellia Sinensis. Het verschil zit’m in de wijze waarop de blaadjes behandeld worden. Voor zwarte thee laat men de theebladeren eerst volledig oxideren onder invloed van zuurstof en vochtige lucht. Daarna worden de theeblaadjes gedroogd. Voor groene thee worden de bladeren na het plukken gedroogd en gestoomd of gewokt, om zo het oxidatieproces tegen te houden en mooi groene theeblaadjes te behouden. Aan groene thee worden vaak heel positieve eigenschappen toegeschreven. De antioxidanten in groene thee, ook polyfenolen genoemd, zouden beschermend werken tegen kanker en hart- en vaatziekten. Uit wetenschappelijk onderzoek weet men ondertussen dat ook zwarte thee rijk is aan polyfenolen. Door het verschillende productieproces zien die polyfenolen er anders uit, maar hun werking is gelijkaardig aan die van groene thee. Met andere woorden: zwarte thee is even gezond als groene thee. De concentratie aan polyfenolen, zowel in groene als in zwarte thee, hangt ook af van de bodem en het klimaat waarin de theeblaadjes gekweekt zijn, de grootte van de theebladeren en de manier waarop de thee gezet is. De ene groene of zwarte thee kan dus meer of minder polyfenolen bevatten dan de andere. Laat je keuze dus niet leiden door de kleur, maar vooral afhangen van welk aroma en welke smaak je het liefst hebt.”

Verscheen in Vitaya magazine december 2013

Schermafbeelding 2013-12-16 om 19.43.09

thee