28 dec 2012

Happiness in a hot cup

Onlangs besloot ik, na een heerlijke maaltijd op restaurant, om de avond af te sluiten met een kop groene thee. De losse theeblaadjes werden mij op een apart bordje geserveerd. Het was een Chinese Long Jing van uitstekende kwaliteit. De ober, die duidelijk meer wist over thee, legde me zorgvuldig uit hoelang ik de theeblaadjes mocht laten trekken. Ik kreeg er zelfs een wekker bij. Twee minuten was voldoende. Niet alleen de smaak van de Long Jing was bijzonder. Het zelf mogen zetten van mijn kop thee zorgde ervoor dat mijn avond niet meer stuk kon.
Ik had bovendien een gelijkgestemde ontmoet die zorg draagt voor thee. Iemand die weet dat een theeblad geen afgewerkt product is. Iemand die beseft dat meer dan één factor bepalend is voor zijn smaak en geur. Mijn ober beheerste de kunst van theezetten.

Thee is hip !

Naast koffie is thee de meest gedronken warme drank ter wereld. In de Aziatische landen is het een vertrouwde drank. In de Westerse wereld wint thee enorm aan belang. Terwijl vroeger enkel de zwarte thee bekend was, ontdekken steeds meer mensen de verschillende klassen thee. Wit, geel, groen, oolong, zwart en postgefermenteerd. Vooral groene thee kent een groeiend succes. Japanse Sencha en Macha latte zijn geen onbekenden meer. Bovendien gaat de keus meer en meer naar losse bladthee, waarbij kwaliteit primeert boven kostprijs. Ook horecaprofessionals gaan zich verdiepen in de kunst van theezetten en doen hiervoor beroep op een theesommelier.

Foodpairing is in !

Het combineren van ‘food’ met thee is van alle tijden. In China serveert men thee als welkom en drinkt men thee bij de maaltijd. In Groot-Brittannië kent men de High Tea, waarbij allerlei hapjes, van hartig tot zoet, met thee gecombineerd worden. Ook bij ons is er de trend om thee te combineren met voeding. Chefs gebruiken thee als ingrediënt. Theesommeliers zoeken eerder een passende thee bij een gerecht. Thee zorgt ervoor dat smaken versterkt worden, of zorgt in combinatie met een gerecht voor een nieuwe smaaksensatie. Soms gebruikt men identieke smaak- en geurtonen. Vaak worden ook contrasterende smaken, zoals zout en zoet, samengebracht.
Het is mooi om te zien hoe professionals hun talenten en passie samen kunnen brengen.
Zo kunnen de kaasmeester en de theesommelier zorgen voor ongelooflijke smaakervaringen. De warme thee doet de kaas op de tong smelten, waardoor nieuwe smaakaspecten vrijkomen. Ook in de thee zelf komen nieuwe smaaklagen naar voren. Ook de chocolatier en de theesommelier kunnen het goed met elkaar vinden.
Kortom, er valt nog heel wat te beleven met thee!

Verscheen in het hospitality & style magazine VENUEZ be van december 2012

 

IMG_3363

IMG_3364

 

thee