12 dec 2012

Specialtytea.nl

Wie ben je en waar werk je?

Mijn naam is Robin Boels. Ik woon in Brugge, België, waar ik werk als verloskundige. Daarnaast run ik samen met mijn partner Rik Vandeweghe een zaak in koffie en thee. Met onze winkelwagen doen we 7 openbare markten aan per week.

Wat betekent thee voor jou persoonlijk en professioneel?logo_dutch_tea_championship

Geuren en smaken hebben mij altijd weten te boeien. Die geuren en smaken kunnen benoemen was natuurlijk een heel ander verhaal. Thee bood me de mogelijkheid om me hierin te verdiepen. Als theesommelier zie ik theezetten als een kunst. Een ritueel wat me aan de ene kant rustig maakt, maar wat me aan de andere kant ook prikkelt om het beste uit de theeblaadjes te halen.Ik vind het prettig om te experimenteren met de hoeveelheid theeblaadjes, de temperatuur van het water, de trektijd en de zetmethode.
Mijn passie voor thee wil ik graag met anderen delen. Individuele adviezen aan klanten groeien vaak uit tot boeiende gesprekken. Ik wil vooral mensen warm maken voor het product thee ! Ik zie dan ook uit naar de theeavonden die ik vanaf het najaar ga organiseren. Het mooie is dat thee mensen bij elkaar brengt.
Het is ook mijn droom om, als theesommelier, restaurants en horecazaken te helpen aan een mooie theekaart, en hen te adviseren en coachen bij het bereiden van een smaakvolle kop thee. Me verdiepen in ‘foodpairing’ staat op mijn verlanglijst.

Wat was je motivatie om deel te nemen aan het Dutch Tea Championship?

Vooral de uitdaging om in een korte tijd, op een eenvoudige manier, thee in zijn ‘pure’ vorm te zetten. Ik vind deze wedstrijd een prachtig initiatief omdat thee op deze manier bijzondere aandacht krijgt !

Hoe zag je presentatie er uit, wat heb je bereid voor de jury?

Mijn keus ging uit naar drie theeën met een heel bijzondere geur en smaaksensatie.
Allereerst heb ik als zwarte thee, een biologische Qimen ( Keemun ) gezet.  Deze hoge kwaliteitsthee uit de provincie Anhui in China, met zijn fijne structuur, geeft een mooi rode thee met subtiele aroma’s gaande van licht rokerig, leerachtig, cederhout tot fruitig.
Als groene thee presenteerde ik een Gyokuro, een Japanse groene schaduwthee. Het bijzondere aan deze thee is dat de theestruiken, gedurende de laatste 21 dagen voor de pluk, werden overschaduwd. Hierdoor bevatten de theeblaadjes meer bladgroen, wat zorgt voor een rijke zoete smaak. De thee bestaat uit zeer fijne naaldjes met een diepgroene kleur.
Deze thee wordt bovendien op een lage temperatuur gezet om het bittere van de tannines te vermijden, en zo het hartige ( umami ) en het zoete te benadrukken. Ik zette deze thee in een Huhin, een speciale gyokuro-theepot uit Japan.
Als Signature viel mijn keus op een heel bijzondere thee: Da Hong Pao, een rotsthee uit het Wuyishan-gebergte, gelegen in het noorden van de provincie Fujan in China. Ik bracht deze thee zelf mee uit in dit prachtig gebied. Ik heb deze thee gezet volgens de Gong Fu Cha methode met Gaiwan zoals ik het in China zo vaak heb gezien  Het unieke terroir en het klimaat zorgen voor zijn bijzonder aroma. De notige smaak en de hint naar cacao van deze hooggeoxideerde Oolong doet deze thee goed combineren met Engelse Stiltonkaas, een rijke romige en zachte blauwe schimmelkaas.
Tijdens de presentatie gebruikte ik wit porselein opdat de kleur van de verschillende theeën goed tot zijn recht zou komen.
Mijn keus voor Mont Roucouswater is ook zeer bewust. Door zijn beperkt mineralengehalte en zijn ideale zuurtegraad haalt dit Franse bronwater alle smaken naar boven en bekom je steeds een mooi heldere thee.

Wat zou je graag willen veranderen in de relatie horeca/thee?

Ik zou graag zien dat men meer aandacht besteed aan het klaarmaken van een goeie kop thee. Mijn voorkeur gaat uiteraard uit naar losse bladthee. En het gebruik van een goed bronwater is hierbij van zeer groot belang. Het is dan ook de taak van een theesommelier om horeca hierin te adviseren en te coachen. Foodpairing is een trend en thee zal hier zeker een belangrijke plaats gaan innemen !

Hoe zie jij de toekomst van thee in Nederland/België ?

In Vlaanderen is er een duidelijke tendens om meer thee te gaan drinken. Vooral groene thee is in opmars ! Oolongthee en  Pu-Ehrthee is nog vrij onbekend. Ik zie wel dat meer mensen gaan kiezen voor losse bladthee en dat kwaliteit meer aan belang wint ook al is het duurder.

Verscheen op de website van specialtytea.nl

Schermafbeelding 2015-02-10 om 22.23.57 (2)

thee