11 nov 2012

Theekop Robin Boels

Op 11 november werd in de nieuwe koffiezaak ‘Concerto’ in Amsterdam het nieuwe tijdschrift KoffieTCacao gelanceerd. Het is een lifestyle magazine voor thuisbarista’s, chocoholics, liefhebbers van échte thee, enthousiaste thuisbakkers en professionals. Voor mensen die bewust met eten en drinken bezig zijn en gaan voor pure kwaliteit en smaak !                                                                                   

In dit allereerste nummer verscheen volgend artikel …

Wat zit er in je kop?cover-238x300

Een heerlijk geurende Tie Guan Yin, een oolongthee uit Anxi, China. De bloemige geur en friszoete smaak van deze thee roept bij mij heel wat herinneringen op. Zijn aroma neemt me mee op een theereis die ik afgelopen voorjaar met enkele theesommeliers ondernam. De pluk van de theeblaadjes, het ganse productieproces en de zorg waarmee men de steeltjes verwijdert, om zo enkel lichtgeoxideerde opgerolde theeblaadjes over te houden, maakte een diepe indruk op mij. Dit vraagt om respect voor het mooie product dat thee is !

Wie zou je een kopje willen geven?

Aan iedereen die mijn gevoel voor thee wil delen. Ik zie er steeds naar uit om, tijdens workshops en theeproeverijen, geur en smaak van diverse soorten thee te laten beleven. En het is daarnaast ook ongelooflijk boeiend om het verhaal te kennen dat achter elke kop thee schuilt.

Ben je theekoppig?

Ik ben niet zo koppig dat ik alleen maar thee drink. Het gaat mij om geur, smaak en combinaties. Daarom weet ik ook een kop sterke koffie of een glas wijn zeker te waarderen. Maar als het om thee gaat dan ben ik wel zo koppig dat ik alleen losse bladthee van goede kwaliteit verkies. Dit verlang ik ook wanneer ik in een horecagelegenheid om een kop thee vraag.

Waar ga je van mokken?

Als theesommelier zie ik het als een uitdaging om steeds het beste uit de theeblaadjes naar boven te halen. Ik vind het bijzonder prettig om te experimenteren met de hoeveelheid theeblaadjes, de temperatuur van het water, de trektijd en de zetmethode. Ik ga dan ook mokken als ik een mooie kwaliteitsthee zie verknoeien door een verkeerde watertemperatuur, een te lange trektijd of een verkeerd soort water. Het is jammer als thee er troebel uitziet en als de subtiele aroma’s en kwaliteiten verloren zijn gegaan.

Favoriete foodpairing?

Foodpairing, schitterend en boeiend! Daar wil ik mij eindeloos in verdiepen. Thee met kaas geeft een ongelooflijke smaakervaring. Neem bijvoorbeeld een blokje romige Engelse Stiltonkaas met Da Hong Pao, een oolongthee uit het Wuyishan-gebergte in de provincie Fujian in China. Of gewoon een stukje Oude Goudse kaas met een Pu-Erh thee.

Lekkerste thee?

Ik vind heel wat theeën lekker. Wit, groen, zwart, oolong of Pu-Erh. Het maakt niet uit. Ik hou van de natuurlijke aroma’s in het pure theeblad. Naargelang het tijdstip van de dag, het gezelschap en mijn humeur kies ik voor een bepaalde thee. Dit kan ofwel een White Peony zijn uit China, een Ceylon Nuwara Eliya of een Japanse Sencha. Tijdens een warme zomerse dag hou ik ook van een zelfgemaakte ijsthee.

Thee of infusie?

Mijn voorkeur heeft thee afkomstig van de Camellia Sinensis – theeplant, in al zijn verschillende vormen. De aroma’s zijn oneindig. Een kruiden- of vruchteninfusie kan uiteraard ook lekker en verfrissend zijn.

Beste winterse theevariatie?

Als het buiten bitterkoud of guur herfstweer is, gaat mijn keus vaak naar een Ayurvedische kruidenmengeling. Deze melange van diverse kruiden en specerijen heeft een bijzonder verwarmend karakter! Ook gember en kaneel geven een thee een winterse toets.

Wat is de ‘Thee Academie Vlaanderen’?

Thee Academie Vlaanderen staat voor passie! Via de Thee Academie wil ik mijn gevoel voor thee in Vlaanderen uitdragen. Als theesommelier verzorg ik workshops en theeproeverijen, zowel op de Thee Academie te Brugge als op locatie. Horecaprofessionals kunnen bij mij terecht voor advies en coaching.

Welke woorden wil je nog even laten trekken bij de lezer?

Camellia Sinensis – Losse bladthee – Thee/Spijscombinatie – Thee Academie Vlaanderen

thee