Blog

01 jun 2012

Verkozen tot beste theesommelier van de Lage Landen

BRUGGE/UTRECHT De Brugse vroedkundige Robin Boels (53) werd tijdens de beurs ‘Beleef Koffie, Beleef Thee’ in Utrecht verkozen tot winnaar van het Dutch Tea Championship 2012. Hij versloeg drie Nederlandse dames in de finale en mag zich nu de beste theesommelier van de Lage Landen noemen.

Bruggeling Robin Boels (53) is al 28 jaar lang vroedkundige in het verloskwartier van het AZ Sint-Lucas. Wat weinigen weten is dat hij nog een tweede passie heeft, met name thee. Samen met zijn partner Rik Vandeweghe runt hij nu al acht jaar lang een zaak in koffie en thee. In de weekends staat hij op de Brugse markten zijn echtgenoot bij in de verkoop.

Marktkramers

“Ik stam af uit een familie van marktkramers. Mijn grootouders en ouders deden de markten met textielwaren. Als kind vergezelde ik mijn vader vaak. In feite ben ik een geboren en getogen marktkramer. En toch koos ik voor studies verpleegkunde, met specialisatie vroedkunde en werk ik sedert 1984 op het verloskwartier van het AZ Sint-Lucas.” “Aanvankelijk wou ik zelfs ontwikkelingshulp verrichten als verpleegkundige. Na drie jaar als verpleegkundige gewerkt te hebben op een afdeling neurologie met verlamde patiënten, volgde ik een opleiding aan het Tropeninstituut in Antwerpen.” “Een aantal van mijn studiegenoten waren vroedvrouwen. Hun job fascineerde me en ze deden me inzien dat een verloskundige opleiding wel belangrijk was, indien ik ooit naar een derdewereldland wou vertrekken als ontwikkelingswerker.” “Als man de opleiding ‘vroedvrouw’ volgen,Rik op de markt was niet evident. Na heel wat hindernissen mocht ik met de opleiding starten en haalde ik mijn diploma. Naar het buitenland ben ik nooit vertrokken ! Vrij snel belandde ik op de verloskamer van het AZ Sint Lucas.” “Het mooiste is om elke dag weer opnieuw getuige te mogen zijn van een heel bijzonder gebeuren in het leven van een koppel. Elke geboorte is anders ! En het geboren worden van een baby blijft me, na al die jaren, nog steeds raken. Een geboorte maakt bij een koppel heel wat emoties los en ook vroedvrouwen zijn daar niet ongevoelig voor.” “Precies omwille van mijn roots, als kind van marktkramers, heb ik mijn man Rik Vandeweghe indertijd aangespoord om koffie en thee op de markt te verkopen. Hij was voordien jarenlang koffiebrander en heeft nu zijn eigen bedrijf Riks Koffie en Thee.

Zelf heb ik mij gaandeweg in thee gespecialiseerd.” “Geuren en smaken hebben mij altijd weten te boeien. Ik volgde vroeger nog de opleidingen herborist en aromatherapie. Geuren en smaken kunnen benoemen is natuurlijk een heel ander verhaal. Daarom heb ik in Nederland – in België bestaat dit niet – een opleiding tot theesommelier gevolgd. Tijdens die opleiding is een heel nieuwe wereld voor mij open gegaan.”

Wuyishan theepluk2

Kunst

“Als theesommelier zie ik theezetten als een kunst: een ritueel dat mij enerzijds rustig maakt en anderzijds prikkelt om het beste uit theeblaadjes te halen. Ik vind het prettig om te experimenteren met de hoeveelheid theeblaadjes, de temperatuur van het water en de trektijd.
 Wist je trouwens dat al die verschillende theeën afkomstig zijn van dezelfde theeplant, met name de camellia sinensis? Het smaakverschil is te danken aan, de variëteit, de terroir, het klimaat en het productieproces.”
“De grote fabrikanten van de klassieke theezakjes vermengen diverse theeën, met de bedoeling steeds dezelfde smaak te kunnen aanbieden. Een pure thee vergelijk je het beste met wijn. Elk jaar kan de oogst omwille van het wisselend weer anders zijn, wat zijn invloed heeft op de smaak. Zo maakt minder zon een thee zoeter.”
“Bepaalde theeën worden 21 dagen voor de pluk afgedekt, zodat ze meer bladgroen aanmaken en dus een rijkere, zoete smaak krijgen. De aroma’s zijn heel verschillend naargelang het om een witte, zwarte, groene, een Pu-Ehr of een oolongthee gaat. Zo kan een thee ruiken of smaken naar honing, fruit, gras, zeewier of noten.”

Expeditie in China

Robin Boels is net terug van een reis naar China : “Samen met vier Nederlandse theesommeliers ben ik op thee-expeditie geweest in de provincie Fujan. In het wondermooie Wuyishan gebergte – beschermd Unesco gebied – mochten we de pluk en de productie van een heel bijzondere thee van nabij meemaken. De theestruiken groeien er tussen de rotsen op een kiezelbodem en het klimaat is er subtropisch vochtig warm.” “Het kunnen meeplukken van de theeblaadjes was een heel bijzonder moment. Wij werden letterlijk overweldigd door de geur van de theeblaadjes in de ambachtelijke familiefabriekjes in de bergen. De zorg die de Chinezen besteden aan de verwerking van de theeblaadjes heeft me nog meer respect doen krijgen voor het product thee.”

Dutch Tea Championship

Op 15 mei werd Robin Boels in Utrecht winnaar van het Dutch Tea Championship 2012. De jury loofde de Bruggeling die met zijn puur, sober en uitgebalanceerd zen optreden de absolute hoofdrol toekende aan thee. “De uitdaging was om in 15 minuten tijd drie theeën in hun pure vorm te zetten”, aldus de Bruggeling, die koos voor drie theeën met een bijzondere geur- en smaaksensatie : een biologische Qimen, – dat is een zwarte thee uit de Chinese provincie Anhui (met subtiele aroma’s gaande van licht rokerig, leer; cederhout tot fruitig), een groene Japanse schaduwthee Gyokuro (hartig en zoet) en de rotsthee Da Hong Pao uit het Wuyishan-gebergte in China (heeft een notige smaak, met hint naar cacao).

Theesommelier

Zeewolde De taak van een theesommelier omschrijft Robin Boels als volgt: “Je moet eerst op zoek gaan naar kwalitatief goede, losse thee. Daarna is het de kunst om de beste smaak en geur uit de theeblaadjes te halen door te spelen met de hoeveelheid theeblaadjes, de temperatuur van het water, de trektijd en de zetmethode. Daarbij wordt gestreefd naar een mooi aroma en een heldere kleur. Ook de nasmaak is van belang.” En hoe ziet Robin Boels zijn toekomst, nu hij bekroond is tot beste theesommelier van de Lage Landen: “Ik blijf uiteraard vroedkundige, maar ik zal vanaf het najaar bij mij thuis theeavonden organiseren. Later zal dat ook op locatie kunnen. Ik wil zoveel mogelijk mensen warm maken voor het product thee. Het mooie aan thee is dat thee mensen bij elkaar brengt.”

Foodpairing

“Maar ik wil ook binnen de horeca als theesommelier aan de slag. Ik wil helpen bij het opstellen van een mooie theekaart en vooral trainingen geven in het zetten van een goede kop thee. Een menu met theearrangement moet kunnen als alternatief voor wie geen wijn drinkt.”
“Thee kan verwerkt worden in een alcoholvrij aperitief en is perfect te combineren met vlees, vis en schaaldieren. Maar ook chocolade en zelfs kaas gaan goed samen met thee. De Da Hong Pao uit Wuyishan bijvoorbeeld past perfect bij de rijke romige en zachte blauwe Engelse Stiltonkaas. Ik wil mij verder verdiepen in de wereld van de foodpairing”, besluit de Bruggeling. Feit is dat zijn titel van beste theesommelier de eerstkomende maanden vele deuren zal openen. Wordt Robin Boels binnenkort ook theesommelier in een West-Vlaams sterrenrestaurant ?

Verscheen in het ‘Brugsch Handelsblad’ ( auteur:Stefan Vankerkhoven )

IMG_3366

IMG_3367

thee