Blog

25 mei 2012

Bruggeling uitgeroepen tot beste theesommelier van Nederland

BRUGGE  Bruggeling Robin Boels is afgelopen week verkozen tot beste theesommelier van Nederland.

De 53-jarige verloskundige is zo gepassioneerd door thee dat hij er zijn beroep van wil maken. ‘Ik wil mensen warm maken voor het prachtige product dat thee is.’
Robin Boels won afgelopen week het Dutch Tea Championship dat jaarlijks in Utrecht wordt gehouden. Die overwinning zegt ons dan wel niet zo veel, maar deed in Nederland behoorlijk wat stof opwaaien. De Bruggeling werd er als enige deelnemende Belg verkozen tot beste theesommelier, tot zijn eigen grote verbazing. ‘Er deden enkele sterke kandidaten mee, waaronder de in Nederland bekende chef en ‘tea consultant’ Mariëlla Erkens, dus ik had echt niet verwacht om te winnen. Ik moet er nog even van bekomen’, vertelt de Bruggeling, die de jury wist te overtuigen met drie zelf gekozen theeën. ‘We moesten een groene, een zwarte en een ‘signature’-thee klaarmaken op vijftien minuten tijd. Voor die laatste opdracht maakte ik een speciale thee klaar die ik twee weken geleden pas meebracht van een elfdaagse reis in China. In de provincie Fujan, een bekende theestreek in China, heb ik de roots van thee leren ontdekken en dat is wellicht mooi van pas gekomen tijdens de wedstrijd.’

Perfecte thee maken

Boels, die zopas in Nederland afstudeerde als officiële theesommelier, is naar eigen zeggen al jaren gepassioneerd door thee. ‘Mijn partner verkoopt thee en koffie op markten en zo ben ik er mee in contact gekomen’, vertelt Boels. Ik heb sowieso een passie voor smaken en geuren en die kan ik volledig uitleven in thee. Thee zetten is ook geen exacte wetenschap, maar een echte
 kunst. Het is prettig en zelfs rustgevend om te experimenteren met de hoeveelheid theeblaadjes, de temperatuur van het water en de trektijd, om zo tot een perfect uitgebalanceerde thee te komen.’

Professionele theesommelier

De Bruggeling is al 28 jaar verloskundige in het AZ Sint-Lucas, maar droomt van een carrière als professionele theesommelier. ‘Er zijn de voorbije jaren heel wat professionele barista’s begonnen die koffie enorm populair gemaakt hebben, maar in België zijn er, op een enkele uitzondering na, nog geen echte theesommeliers actief’, legt Boels uit. ‘Om te beginnen zou ik dat thuis en wellicht ook op locatie willen doen tijdens theeavonden, waarop ik mensen alles wil leren over thee en het correct zetten van thee. Maar het is ook mijn droom om als theesommelier restaurants en andere horecazaken te helpen aan een mooie theekaart en hen te coachen bij het zetten van een goede kop thee. Daar is volgens mij echt nood aan. Thee biedt ook veel mogelijkheden voor foodpairing (uitzoeken welke smaken goed bij elkaar passen). Je kunt gerechten niet alleen combineren met bier of wijn, maar zeker ook met thee. Ik zie het dus als mijn uitdaging om mensen warm te maken voor het prachtige product dat thee is.’

Verscheen in ‘Het Nieuwsblad’ van 25 mei 2012 ( Tom Deschacht )

Image 27-07-16 at 07.53

Image 27-07-16 at 07.54

thee