15 mei 2012

Winnaar Dutch Tea Championship 2012

Op 15 mei nam ik deel aan de jaarlijkse Dutch Tea Championship op de beurs ‘Beleef Koffie, Beleef Thee’ in Utrecht.

Het was een enorme uitdaging om als pas afgestudeerde theesommelier aan een dergelijke wedstrijd deel te nemen. Op 15 minuten tijd moest ik drie theeën zetten: een zwarte, een groene en een oolongthee. Daarbij werd ook een ‘Signature’ verwacht. Allen waren we het er over eens dat thee meer in de aandacht moet komen ! Tot mijn grote verbazing won ik deze wedstrijd en mag ik mij nu beste theesommelier van de Lage Landen noemen.

Mijn keus ging uit naar drie theeën met een heel bijzondere geur en smaaksensatie.

Allereerst heb ik als zwarte thee, een biologische Qimen ( Keemun ) gezet. Deze hoge kwaliteitsthee uit de provincie Anhui in China, met zijn fijne structuur, geeft een mooi rode thee met subtiele aroma’s gaande van licht rokerig, leerachtig, cederhout tot fruitig.

Als groene thee presenteerde ik een Gyokuro, een Japanse groene schaduwthee. Het bijzondere aan deze thee is dat de theestruiken, gedurende de laatste 21 dagen voor de pluk, werden overschaduwd. Hierdoor bevatten de theeblaadjes meer bladgroen, wat zorgt voor een rijke zoete smaak. De thee bestaat uit zeer fijne naaldjes met een diepgroene kleur. Deze thee wordt bovendien op een lage temperatuur gezet om het bittere van de tannines te vermijden, en zo het hartige ( umami ) en het zoete te benadrukken. Ik zette deze thee in een Huhin, een speciale gyokuro-theepot uit Japan.

Da Hong Pao met Stiltonkaas

Als signature viel mijn keus op een heel bijzondere thee: Da Hong Pao, een rotsthee uit het Wuyishan-gebergte, gelegen in het noorden van de provincie Fujan in China. Ik bracht deze thee zelf mee uit in dit prachtig gebied. Ik heb deze thee gezet volgens de Gong Fu Cha methode met gaiwan zoals ik het in China zo vaak heb gezien Het unieke terroir en het klimaat zorgen voor zijn bijzonder aroma. De notige smaak en de hint naar cacao van deze hooggeoxideerde oolong doet deze thee goed combineren met Engelse Stiltonkaas, een rijke romige en zachte blauwe schimmelkaas.

Tijdens de presentatie gebruikte ik wit porselein opdat de kleur van de verschillende theeën goed tot zijn recht zou komen. Mijn keus voor Mont Roucouswater is ook zeer bewust. Door zijn beperkt mineralengehalte en zijn ideale zuurtegraad haalt dit Franse bronwater alle smaken naar boven en bekom je steeds een mooi heldere thee.

thee